Réunion Transnational - Juin 2020

HÍRLEVÉL 2020 JÚNIUS

VISSZTEKINTÉS A ReSolution PARTNEREK HELYZETÉRE A COVID-19 TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI KRÍZISE IDEJÉN

A koronavírus-helyzet egyik hatása a kiszolgáltatottak és a szegények helyzetének rosszabbodása, ami még erősebb lett a társadalom azon részeiben, melyek súlyos vagy mérsékelt társadalmi kirekesztés elszenvedői. Rájuk kiváltképp hatással vannak az egyenlőtlenség és társadalmi igazságtalanság okozta helyzetek.

A strukturális szegénység növekedése arra hívja fel a figyelmünket, hogy a közvetlen ezen csoportokkal együttműködő projektek támogatására nagyobb szükség van mint valaha. A krízis gazdasági hatásai több mint valószinű, hogy növeli a munkahelyek bizonytalanságát. Valamint a társadalmi kirekesztés és egyéb nem látható valóságok (krónikus szegénység, társadali részvétel hiánya, elszigeteltség…) felerősödésére is számíthatunk.

Minannyiunk felelőssége, hogy kezeljük ezt a társadalmi hanyatlást. Kreatív megoldásokkal kell előrukkolnunk, együtt, egy közösségként. Az embereket kéne a középpontba helyezni, és meg kéne értenünk, hogy ami más csoportokra hatással van, az hatással van ránk is.

Ebben a komoly és bizonytalan helyzetben azon projektek, mint példéul a ReSolution projekt, melyek célközönsége a hátrányos helyzetű személyek, több értelmet nyertek. A ReSolution projekt emellett még, egy olyan munkahely, ahol a munkatársak közös célokkal és erkölcsi értékrenddel rendelkeznek. Hasonló javaslatokkal és ötletekkel rendelkezünk az eszközök megvalósítását illetően. 

Eljött az idő, hogy elgondolkozzunk milyen társadalmi rendszerben is élünk. Eljött az idő, hogy elgondolkozzunk az egyre növekvő társadalmi és gazdasági különbségeken, amiket a világjárvány felerősít. Eljött az idő, hogy elgondolkozzunk hogyan is működnek a szervezetek, hogy hozzájárulhassunk a jelenlegi válság körülényeinek enyhítéséhez.

Ez a társadalmi felelősség gyakorlása.

#RESOLUTIONPROJECTEU

A ReSolution projekt célja a szakemberek közötti szakadék áthidalása (társadalmi-szakmai integrációs szereplők, trénerek, foglalkoztatási szakemberek), akik a foglalkoztatástól távol lévő személyekkel foglalkoznak. Egészen pontosan olyan emberekkel, akik lakosság egy heteogén csoportjába tartoznak, 15 és 64 év közöttiek, akik számára (kiváltképp a kiszolgáltatott helyzetben lévő, munkán, iskolán, képzésen kívüli fiatalok -NEET-ek- számára) a társadalmi és szakmai beilleszkedés egy igen fontos téma, és akik tartósan álláskeresők (azon személyek, akik már több mint 1 éve munkanélküliek).

Ennek érdekében számos ingyenes online eszközt valósítunk meg:

  • Innovatív gyakorlati eszközök a célcsoport inspirálására;
  • Egy képzés a foglalkoztatástól távol lévő személyekkel foglalkozó szakemberek számára;
  • Egy MOOC (ingyenes online kurzusok);

AZ ESZKÖZTÁR (TOOLBOX) KIDOLGOZÁSÁN FOLYAMATOSAN DOLGOZUNK 

Az előző hírlevelünkben már említettük Önöknek ezt az Eszköztárat. Mostmár tudjuk, hogy 16 innovatív gyakorlatot fog tartalmazni, amikhez a MOOC-ban résztvevő tanácsadók, orientációs szakemberek még adhatnak új gyakorlatokat.

A bemutatott gyakorlatok Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Magyarországon, Spanyolországban lettek beazonosítva. Ezeket más kontextusoka is át lehet helyezni, követvén az átruházhatósági elemeket, melyek az Eszköztárban megtalálhatóak. Ezen gyakorlatoknak az a célja, hogy elősegítsék mindazok társadalmi és szakmai visszailleszkedését, akik a legtávolabb vannak a foglalkoztatástól. 

A 16 gyakorlat közül már 11 véglegesítve lett, mint például a « 100% fiatalok » gyakorlata, amit Begiumban dolgoztak ki. E gyakorlat célja, hogy az iskolából kimaradó fiatalok visszanyerjék bizalmukat az intézményekbe, annak érdekében, hogy szakmai terveiket megvalósíthassák. Többet szeretnél megtudni erről? Kattints ide.

A következő lépés az, hogy ezeket a fájlokat elérhetővé tegyük az olvasók számára.

KÖVESSEN MINKET !

Kész a ReSolution weboldala! Vessen egy pillantást a projekthírek szekciónkra http://www.projectresolution.eu/actualites/ 

KÖVESSE A PROJEKTTEL KAPCSOLATOS HÍREKET A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN HASHTAGUNK SEGÍTSÉGÉVEL: #ReSolutionEU